Autor Societat
6 Maig 2018 a 15:00

Si arriba el foc, estàs preparat?

Nova línia d’actuació de la Diputació per sensibilitzar la ciutadania

Diba prevencio incendi

La Diputació, en coordinació amb la resta d’institucions catalanes, ha iniciat una nova línia d’actuació en la prevenció d’incendis forestals amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania i augmentar-ne la percepció davant del risc d’incendis, posar de manifest la necessitat de dur a terme accions preventives en les zones més vulnerables pel foc i donar a conèixer les tasques necessàries per protegir-se del foc.

A la seu de la Diputació, el vicepresident primer i responsable de la Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació, Dionís Guiteras, i el director de Pau Costa Foundation, Oriol Vilalta, han presentat en roda de premsa aquesta nova línia d’actuació. Tal com ha explicat el  vicepresident primer, «els incendis forestals cada vegada son més grans i més perillosos i s’han de fer front amb grans mitjans, però la millor de les solucions és la prevenció». Per això, ha demanat «fer un pas mes en la prevenció d’incendis a través de tres línies d’actuació: fomentar el desenvolupament agrari, la coordinació institucional i la sensibilització de la ciutadania».

5 de maig, Dia de la prevenció d’incendis forestals, a Vacarisses

Per la seva banda, el director general de Pau Costa Foundation, Oriol Vilalta, ha explicat que la Diputació, en col·laboració amb la fundació, impulsa, el 5 de Maig, la celebració del Dia de la prevenció d’incendis forestals a Catalunya, en l’organització de diversos activitats a Vacarisses.

En aquest esdeveniment i haurà petits comerços amb productes naturals, es duran a terme activitats que involucrin als nens i també als adolescents. També, hi haurà una exposició anomenada ‘Art and fire‘, amb la que, tal com ha explicat Vilalta, s’intentarà “trencar alguns dels esquemes mentals que tenen els adults davant dels incendis.

Vacarisses, que forma part del Parc Rural del Montserrat, compta amb 18 urbanitzacions i ha realitzat una important tasca de prevenció d’incendis forestals. En aquesta diada està previst que hi participin l’ADF Entorns de Montserrat i el Secretariat de les ADF’s de Catalunya.

Coordinació entre institucions en accions de prevenció

La presentació també va comptar amb la participació de les direccions generals d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Agents Rurals i Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament de la Generalitat, així com del Secretariat de les Agrupacions de defensa forestal, la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals, Boscat.

La Diputació treballa, en aquesta nova línia d’actuació, de forma coordinada amb altres institucions del País en la prevenció d’incendis forestals, ja que és un repte que requereix d’una estreta col·laboració institucional per alinear polítiques i recursos així com sumar esforços.

En el darrers 20 anys, la Diputació ha treballat en la prevenció dels incendis forestals amb diversos programes dirigits a millorar les accions de  prevenció, en conveni amb ajuntaments i associacions de propietaris forestals; en l’adequació d’infraestructures (camins, punts d’aigua…), en col·laboració amb els ajuntaments i les ADF’s; en la realització de projectes i execució de franges en la zona de contacte entre boscos i masses forestals i en urbanitzacions i nuclis de població, i també en el Pla d’Informació i Vigilància contra Incendis Forestals (PVI), durant els mesos d’estiu. La inversió total de la Diputació en prevenció d’incendis des de 1987 és de 112 MEUR.

Si arriba el foc, està preparat?, campanya per fomentar les mesures d’autoprotecció contra els incendis

En aquest sentit, l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari de la Diputació de Barcelona (OTPMIFDA) conjuntament amb la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, la Direcció General d’Agents Rurals (DARP) i la col·laboració del Secretariat d’ADF’s, han posat en marxa la campanya “Si arriba el foc, estàs preparat?”, amb l’objectiu de posar en marxa una sèrie d’accions per fomentar les mesures d’autoprotecció contra els incendis forestals a les urbanitzacions, nuclis de població i habitatges aïllats. La campanya es va iniciar el passat mes de febrer amb xerrades a 230 municipis a càrrec dels Agents Rurals.

Pel que fa a les associacions, la Diputació, a través de la OTPMIFDA ha subscrit un conveni de col·laboració amb el Secretariat d’ADF i la Pau Costa Fundation, per a la difusió de continguts de sensibilització relatius a la prevenció d’incendis forestals a través de les xarxes socials i la distribució de material divulgatiu, i està ultimant un conveni similar amb les Federacions d’ADF. També compta amb un conveni de col·laboració amb la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals i Boscat, per a la promoció i difusió de les actuacions forestals per a la prevenció d’incendis i la seva acceptació social.

La Diputació entén que el repte de la prevenció d’incendis forestals requereix d’una estreta col·laboració institucional per alinear polítiques, recursos i sumar esforços. En aquest sentit, es treballa amb la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, la Direcció General d’Agents Rurals, ambdues del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i amb la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments del Departament d’Interior de la Generalitat, ja sigui per tal de coordinar les accions i continguts  de les tasques de sensibilització, com per a la coordinació d’aspectes tècnics dels diferents programes de l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari.

Switch to mobile version