Autor Societat
16 Juliol 2018 a 15:00

Alerta del Pla INUNCAT per les pluges intenses d’avui

Es mantindran les properes hores

Pluges// Foto: Paquita Vallbé

Pluges// Foto: Paquita Vallbé

Protecció Civil ha activat l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya (INUNCAT) per les pluges intenses que s’han produït aquest matí i que es mantindran les properes hores. Les pluges han provocat incidències sobretot al Barcelonès on s’han superat els 40 l/m2 en 30 minuts. Aquestes incidències han estat sobretot baixos inundats i en acumulacions d’aigua en els carrers. S’espera que en les properes hores també es puguin generar incidències a causa dels forts xàfecs al Maresme, el Vallès Oriental, Vallés Occidental i la Selva. Amb el pas de les hores les tempestes aniran afectant tot el quadrant nord-est i per tant totes les comarques de Girona. A les comarques de la Catalunya Central del Bages, Moianès i Osona també s’han registrat precipitacions intenses que es poden mantenir les properes hores.
El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que durant el dia d’avui es puguin superar els 20 l/m2 en 30 minuts a les comarques del nord-est, en especial al litoral i prelitoral de Barcelona i Girona, destacant en les properes hores el Maresme, el Vallès Oriental i la Selva on poden arribar als 40 l/m2 en 30 minuts. Amb el pas de les hores els ruixats s’aniran desplaçant cap al nord-est i aniran perdent intensitat.
No es descarta que les tempestes també puguin afectar les comarques del Prepirineu.
L’Ajuntament de Barcelona ha activat en alerta el Pla d’Actuació Municipal PAM per inundacions i l’empresa gestora BCASA ha activat la fase d’alerta del pla d’emergència del Parc Fluvial del Besòs en previsió de la possible inundació del canal central.
Protecció Civil recomana en general que la ciutadania s’allunyi de les rieres, dels torrents i de les zones que es poden inundar, i no hi estacioni el vehicle. També s’aconsella no travesseu cap riu, ni riera ni zona inundada amb aigua, ni per guals, ni per passos soterranis ni per ponts si l’aigua està molt a prop de la carretera. Encara que no ho sembli, els cotxes poden flotar amb poca alçada d’aigua i ser arrossegats amb facilitat.
El Servei Català de Trànsit ha informat de les següents incidències a causa de les fortes pluges:
  • 2 carrils tallats a la C-31 a Badalona, sentit BCN per bassals d’aigua. Hi ha 3 km de retencions
  • Aquest matí hi ha hagut 3 km de retencions a l’AP-7 a Castellbisbal, sentit Martorell, i 4 km al Papiol, sentit Girona, per pluja intensa. A banda, en general, s’ha observat més volum de retencions a l’àrea metropolitana de Barcelona, en general.
El Servei Meteorològic de Catalunya ha informat que s’han produït els següents registres de pluges aquest matí (l/m2 en 30’):
•           Badalona més de 40
•           Barcelona 34,3
•           Castellbisbal 31,4
•           Cardona 20,8
•           Portbou 28
•           Fogars de la Selva 25,8
•           Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura 21,4
Switch to mobile version