Autor Societat
12 Setembre 2018 a 18:00

Col·laboració entre el DARP i l’ONG Proactiva Open Arms

Ha format 82 voluntaris

Acord DARP-Proactiva Open Arms// Foto: DARP

Acord DARP-Proactiva Open Arms// Foto: DARP

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), Teresa Jordà, va visitar en dies passats, el vaixell de Proactiva Open Arms, al port de Barcelona (Moll d’Espanya al Maremagnum), per fer el balanç de la col·laboració entre l’entitat i el DARP. Durant la visita, la consellera Jordà ha afirmat que “seguirem col·laborant amb Proactiva Open Arms oferint formació marítima als seus voluntaris. Aquesta és la nostra manera d’aportar un gra de sorra a la ingent tasca que realitza l’ONG en el salvament de vides humanes que cerquen refugi i protecció internacional”.
Des de l’any 2017, l’Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya del Departament d’Agricultura ha impartit 6 cursos: 2 de Certificat de Formació Bàsica en Seguretat, 2 de Patró Portuari, 1 de Mariner de Pont i 1 d’Embarcacions de Supervivència i Bots de Rescat (no ràpids), formant un total de 82 voluntaris que realitzen tasques de rescat al Mediterrani de persones que fugen dels seus països com a conseqüència de situacions de conflicte o pobresa.
La formació que reben els voluntaris se centra principalment en quatre de les titulacions de certificat de Marina Mercant:
Certificat de Formació Bàsica – Formació, amb continguts teòrics i pràctics en supervivència al mar, sanitat i primers auxilis, seguretat i lluita contra incendis. Són cursos d’un total de 70 hores, repartides en 45 hores de formació teòrica i 25 de formació pràctica, que els alumnes reben a les instal·lacions del Centre de Seguretat Marítima que disposa l’Escola al Port de Tarragona.
Certificat de Patró Portuari – Formació, que confereix atribucions de comandament d’embarcacions petites (fins a 100 GT) i que poden transportar un màxim de 150 passatgers, sempre que no s’allunyin més de 3 milles d’un port o d’una zona de refugi. El curs consta de 110 hores de formació teòrica i 40 de formació pràctica en simuladors i embarcacions de l’Escola.
Certificat de Mariner de Pont – Formació, que habilita per realitzar funcions de guàrdia de navegació, com a guaita o timoner en vaixells civils donant suport a la navegació. Els cursos tenen una durada de 70 hores, de les quals 25 són de formació pràctica que els alumnes reben en els simuladors i les embarcacions de l’Escola.
Certificat d’Embarcacions de Supervivència i Bots de Rescat (no ràpids), que habilita per al maneig d’embarcacions de supervivència i en l’ús d’altres dispositius de salvament. Aquests cursos tenen una durada de 24 hores.
Està previst de continuar aquesta col·laboració durant l’any 2019 i intensificar-la fent noves edicions dels cursos que ja es venen realitzant fins al moment i, alhora, iniciar-ne de nous en l’àmbit de les radiocomunicacions, concretament el curs d’Operador Restringit del Sistema Mundial de Socors i Seguretat Marítima.
L’Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya, amb seu a L’Ametlla de Mar, imparteix formació nauticopesquera i certificats d’especialitat de la Marina Mercant, així com els cicles formatius de la família professional marítimopesquera.
D’altra banda, la iniciativa solidaria que cada any té lloc en el marc de la Mostra de Vins i Caves organitzada pel Departament d’Agricultura, a través de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) i la Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (Prodeca),  aquest any serà en benefici de Proactiva Open Arms.
Switch to mobile version