Autor Societat
6 Octubre 2018 a 15:00

300 professionals en una jornada per millorar “la comunicació” entre els equips d’urgències i emergències

Organitzada pel SEM

Jornada SEM comunicacio serveis urgències emergencies//Foto: Conselleria Salut

Jornada SEM comunicacio serveis urgències emergencies//Foto: Conselleria Salut

Amb l’objectiu de millorar la comunicació entre els professionals dels equips d’emergències i urgències (SEM, Mossos d’Esquadra, Bombers, CAP, urgències dels hospitals) i, alhora, amb les persones i familiars atesos, es va celebrar ahir matí al teatre de Gurb la sessió de formació del SEM “Comunica’t”.
Organitzada per la base del SEM a Vic, i amb el suport de l’Hospital Universitari de Vic, va aplegar a més de 300 professionals tant del SEM com de l’àmbit de les urgències sanitàries, i tant presencialment com en línia (streaming).
La jornada va dividir-se en tres taules rodones. En la primera, s’han treballat les eines comunicatives que disminueixen el risc d’incidents, com per exemple un llistat d’accions a desenvolupar (check-list), la reflexió prèvia i l’avaluació posterior a l’emergència (brieffing i debrieffing) així com les simulacions, que redueixen l’error al mínim. “Aquest és un dels punts de millora que ens poden donar un salt qualitatiu i estratègic en l’atenció de l’emergència i la urgència”, va comentar el cap territorial del SEM a la Catalunya Central, Dr. Josep Maria Soto.
En el segon bloc es va treballar la comunicació entre els intervinents en una mateixa emergència; Mossos d’Esquadra, Bombers, serveis d’Urgències dels hospitals i CAP, en quant a què cal dir i com cal dir-ho. Al llarg de la sessió es van poder veure vídeos de situacions en què s’ha fet palesa la importància que tothom sàpiga què cal dir i fer abans, durant i després de fer una actuació conjunta, doncs només s’aconsegueix una bona coordinació entre els equips si hi ha una perfecta comunicació entre els mateixos.
Finalment, en la tercera taula, quatre pacients i un familiar van explicar la seva experiència en primera persona. Com es van sentir, què els va agradar que se’ls digués i en què es pot millorar, van estar els eixos de la seva exposició i debat. En aquesta taula es va posar de manifest la importància de l’empatia, de comunicar bé les males notícies i, en definitiva, de millorar l’empoderament del pacient.
Switch to mobile version