Autor Articles i estudis
27 Octubre 2018 a 12:00

Contra el Càncer de Mama, la veu de les valentes

Cancer mama// Foto: bellezaactiva amic

Cancer mama// Foto: bellezaactiva amic

Avui, et proposem el repte de deixar de mirar-nos per fora i observar-nos per dins. A Bellesa Activa, sabem que la bellesa i la felicitat estan dins de la pell, i que la cosmètica només és una eina útil per realçar-se. Així que aquesta vegada no parlarem de consells per a la detecció del càncer ni de tips per pal·liar els efectes cutanis dels seus tractaments, avui volem mirar als ulls a aquesta malaltia, a través de la barreja d’emocions que provoca en les persones que la pateixen. La psicooncologia treballa per donar suport als pacients en els efectes psíquics que comporta el càncer, i no es tracta en, cap cas, d’un tractament alternatiu al tradicional ni curatiu. Però tots necessitem sentir-nos acompanyats, estimats i entesos quan passem per un moment complicat.

Després de visualitzar, llegir i escoltar diferents testimonis de persones que han patit aquesta malaltia, t’expliquem els desafiaments emocionals que comporta, generalment, el càncer de mama.

L’impacte del càncer: por i incertesa. La paraula càncer provoca por, perquè és una malaltia incurable greu. Hi ha, però, molts tipus de càncer i graus, pels que cal abordar cada cas sense generalitzacions i contribuir a la seva visibilització, perquè no ens abordi el complicat binomi càncer – mort. En el moment que es comunica el diagnòstic és normal que el pacient pateixi un estat de xoc emocional, i que es vegi abordat pels dubtes i la incertesa sobre l’evolució o el tractament. A més, el càncer no només afecta el pacient, l’entorn es veu sacsejat per una mala notícia. A la família, la parella i els amics també els envaeix la por a verbalitzar ‘càncer’ i, de vegades, són les persones que el pateixen els que s’alcen com a motors de vitalitat per abordar el desafiament emocional que comporta la malaltia.

“La meva reacció va ser impassible: el tenia i calia lluitar per això” (Ana Isabel, 44 anys)
“Quan em van donar la notícia fatal, em vaig posar a plorar, fatal, estava amb la meva sogra, les dues plorant” (Claudia, 37 anys)

[Tots dos testimonis formen part del molt recomanable documental ‘he deixat de ser jo’ de Novartis]

Fer front a un tractament de càncer no és fàcil. Els efectes de les teràpies (la caiguda del cabell, els vòmits, el cansament, els marejos, el gran malestar físic…) solen provocar en els pacients episodis depressius o tristesa. Aquests danys físics poden causar també problemes en l’autoestima o en les relacions socials del malalt o malalta. Precisament, per potenciar la satisfacció de les persones que pateixen càncer de mama, la Fundació Stanpa, compta amb el programa ‘Posa’t guapa, et sentiràs millor’, que et vam explicar a Cures de la pell per a persones en tractament contra el càncer.

“Baralla cada round amb enteresa. I mai, mai et rides “Olivia Newton -John, 70 anys.
“L’única cosa al que realment hauríem de tenir-li por és a no assistir a una mamografia “Cynthia Nixon, 52 anys.

La importància de mimar i acceptar-se. Durant la jornada d’avui, les solapes i les samarretes s’omplen de llaços roses, que contribueixen a donar major visibilitat a la malaltia. No obstant això, no n’hi ha prou amb tenyir-se de rosa. La icònica Merche, de la sèrie Cuéntame cómo pasótambé es va animar al disseny de roba interior per persones que han patit càncer de mama, per ajudar altres dones a sentir-se bé amb si mateixes.

“A mi no m’ajuda que portis un llaç rosa, a mi m’ajuda perquè pugui anar a la botiga i em pugui comprar un bikini “explica Diana, 38 anys, he deixat de ser jo ‘de Novartis]
“La meva voluntat, la meva fe i el meu cos han canviat. Però el meu cor és fort i la meva decisió de lluita indestructible “. Anastacia, 50 anys

Les prioritats canvien i els problemes es relativitzen. Els petits imprevistos de la rutina ens aclaparen, encara que tinguin una importància relativa. Quan travessem un moment complicat, l’ordre de prioritats es veu alterat i ens adonem del que importa de veritat. Perquè la vida és l’única oportunitat que tenim per ser feliç.

“La meva malaltia m’ha portat més coses a favor que en contra” Luz Casal, 60 anys.
“Encara que tinguis càncer, segueixes sent la mateixa persona. Et simplifiques gairebé a zero, però al final, la majoria de la gent acaba sentint-se millor amb si mateixa” Kylie Minogue, 50 anys.

Per: bellezaactiva.com / AMIC

Switch to mobile version