Autor Societat
27 Octubre 2018 a 10:00

La propera nit s’adopta l’horari d’hivern

A les 3, s’endarrereix una hora el rellotge i tornaran a ser les 2

Canvi hora. Horari d'hivern

Canvi hora. Horari d’hivern

La propera matinada, el rellotge s’endarrerirà una hora i ,a les tres de la matinada, passaran a ser les dues. Aquest canvi, que posa final al període de set mesos d’horari d’estiu per al 2018, és una mesura establerta per la Unió Europea i que es fa de forma harmonitzada a una vuitantena de països de tot el món.

L’objectiu d’aquest canvi horari era l’adaptació de l’horari a la llum del dia, de manera que es maximitzés l’aprofitament del Sol com a font lumínica. En l’actualitat, el Consell Assessor per a la Reforma Horària que va impulsar la Generalitat ha emès un informe que dóna suport a l’eliminació del canvi d’hora i proposa mantenir-se en l’horari d’hivern tot l’any.
El canvi d’hora és una mesura que es va posar en marxa durant la crisi del petroli de l’any 1974, amb l’objectiu de reduir el consum d’energia associat a la il·luminació artificial. La millora de les tecnologies d’il·luminació, amb solucions més eficients com les llums LED, ha minimitzat l’impacte del canvi d’hora sobre el consum d’energia.
L’energia del Sol, que ha estat la protagonista d’aquesta mesura d’estalvi energètic, es pot utilitzar també per produir energia elèctrica a les llars i a les empreses. Aquest és el motor de la transició cap a un model energètic net i distribuït que ja està en marxa a d’altres països i que Catalunya ja ha començat arran de l’aprovació del Pacte Nacional per a la Transició Energètica i de la Llei del Canvi Climàtic, amb mesures concretes com la promoció de l’autoconsum solar fotovoltaic i l’afavoriment de la mobilitat elèctrica.
Switch to mobile version