Autor Economia
11 Desembre 2018 a 10:00

Segona sentència del Tribunal Suprem favorable a Cecot en el cas CASTOR

Les retribucions a retornar s’eleven a 118m €

Antoni Abad // Imatge cedida per Cecot

Antoni Abad // Imatge cedida per Cecot

“No hi ha hagut sorpresa amb la decisió d’aquesta segona sentència“, ha afirmat el president de la Cecot, Antoni Abad,de fet, després que el Tribunal Superior ens donés la raó a la primera de les quatre impugnacions de les Ordres Ministerials relatives al manteniment de la plataforma CASTOR, entenem que la resta tindran un veredicte positiu per als consumidors de gas. De moment, entre la primera sentència i la segona, s’han anul·lat 118m € en retribucions que el Govern ha de reintegrar als consumidors de gas “.

La diferència de la decisió de la sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem per a aquesta segona sentència, amb relació a la primera, és que s’obliga el Govern a retornar als consumidors de gas no només la quantia relativa a l’import del manteniment i operativitat d’Enagás Transport SAU de 2016 (15,7M €), sinó que a més el Suprem obliga també a tornar la primera quota anual (80.6M €) de retorn del crèdit de 1.350m € que l’anterior Govern espanyol va autoritzar a pagar a l’exconcesionaria Escal UGS i l’import en concepte de costos de manteniment per part de Escal UGS (4,5M €) entre el 3 d’octubre i el 30 de novembre de al 2014.

El Govern disposa de dos mesos per reintegrar les quanties als consumidors de gas i la patronal està a l’expectativa que el Govern articuli el mecanisme de devolució de l’import que s’ha repercutit en les factures de gas dels consumidors des del 2014 pel manteniment d’una infraestructura que no s’ha arribat a posar en funcionament, ni s’ha prestat cap servei.

Per la seva banda, la Cecot ha rebut una notificació del Grup Parlamentari d’ERC en què se l’informa que aquest grup ha registrat al Congrés dels Diputats una pregunta per escrit dirigida al Govern Espanyol per saber quan i de quina manera es faran efectives les devolucions als consumidors de gas, arran del CASTOR.

La Cecot va iniciar en 2015, al costat d’altres organitzacions empresarials com el Consell Intertèxtil Espanyol i el Centre Metal·lúrgic, amb el suport de FEPIME, un pla d’acció destinat a evitar que els consumidors de gas, i en especial les empreses del sector industrial , haguessin d’assumir el cost de la compensació a l’empresa constructora i concessionària del magatzem gasístic CASTOR que no s’ha arribat a posar en marxa. La quantia de la compensació és de 1.350 M d’euros que els consumidors de gas estan abonant en la seva factura del gas i que seguiran pagant en els pròxims 30 anys, fruit del que la Cecot considera una mala gestió de l’Estat.

A finals d’abril del 2015 l’Eurocambra va instar la Comissió Europea i al Banc Europeu d’Inversions que prenguessin mesures per tal d’evitar que els ciutadans espanyols haguessin de pagar els 1.350m d’euros en compensacions per un projecte precedit “d’una avaluació desastrosa “. En 2017 el TC va avalar la decisió de l’Eurocambra, fet que ha que constituït un suport a les demandes d’impugnació de les diferents ordres ministerials publicades a partir del Reial decret llei 13/2014 per part de la Cecot al Tribunal Constitucional.

“Considerem que el magatzem CASTOR constitueix una inversió fallida, en la qual va prevaler la construcció de la infraestructura per sobre de la seva viabilitat, i no estem d’acord que els usuaris del gas hagin d’assumir el cost quan ni tan sols s’ha arribat a posar en marxa “, reafirma Antoni Abad, president de la Cecot,” la indústria suposa més del 60% del consum del gas a tot l’estat espanyol i l’increment de costos en els processos productius afectarà directament al seu competitivitat sense obtenir a canvi cap millora en el servei de subministrament de gas “.

Descarrega aquí la segona sentència completa (1693/2018)

Switch to mobile version