Autor La recepta
20 Març 2019 a 12:00

Mongetes bullides

Mongetes del ganxet// Foto: Gastroteca

Mongetes del ganxet// Foto: Gastroteca

Ingredients:
  • 400 g – Mongetes seques
  • Aigua mineral
  • Sal
Preparació:

Poseu les mongetes en remull unes 12 hores.
Poseu-les a coure amb aigua mineral freda, que cobreixi uns quatre dits el llegum.
Han de coure a foc lent i, si cal, afegir-hi aigua ha de ser freda.
Saleu-les als últims minuts.

Categoria: Llegums.
Font: Corpus Culinari Català

Mongeta DOP del Ganxet

El reglament d’aquesta DOP protegeix les mongetes de la varietat “ganxet”, seques o cuinades en conserva, que compleixin en la producció, l’elaboració, la designació i la comercialització tots els requisits que exigeix el plec de condicions i la resta de la legislació vigent.

Té una forma aplanada, similar a la d’un ronyó, amb un ganxet a un dels extrems que n’és el tret característic i que li dóna nom. De grandària mitjana, a la boca té una elevada cremositat, un gust suau, fi i persistent. La pell és lleugerament rugosa i poc perceptible un cop la mongeta està cuinada. Les mongetes protegides per aquest DOP són de qualitat extra.

Mongeta de Castellfollit del Boix

Aquesta llegum és autòctona del municipi de Castellfollit del Boix i el seu conreu es coneix des del segle XVI. Posseeix la denominació comarcal de producte alimentari del Bages des del 1994.

Destaca per la seva textura fina i equilibrada, la pell brillant i ferma i la seva bona resistència a la cocció. És de l’espècie Phasolus vulgaris i està ben adaptada al sòl, de secà, i clima de la comarca. La seva collita es duu a terme durant el mes de juliol i part de l’agost, però es conserva bé durant més temps. Presenta un gust de blat de moro marcat i una lleugera aroma que recorda a la patata. S’acostuma a consumir amb botifarra a la brasa, així com amb cansalada, guisada amb ceba, amb bolets, en truita…

Mongeta de Collsacabra

El cultiu d’aquesta varietat de mongeta al Collsacabra és força recent, no té més de cinquanta anys de vida. Va substituir la mongeta habitual de la zona, coneguda com a mongeta de la Serra. La seva producció és molt escassa i està en regressió.

És una mongeta molt petita, fina de pell, cremosa i de mata baixa, similar en aspecte al fesol de Santa Pau, però aquesta és més menuda i de pell més fosca. En ser petita, és de cocció ràpida. Es sembra entre els mesos de maig i juny i s’arrenca entre finals de setembre i començaments d’octubre, tot i que en deixar-se assecar presenten un temps de conservació alt. Alguns restaurants de la zona l’han incorporat a les seves cuines.

Switch to mobile version