Autor Articles i estudis
6 Maig 2019 a 18:00

Clara Campoamor

Clara Campoamor// Foto publicada a Mundo Gráfico, el 1 de juliol de 1931

Clara Campoamor// Foto publicada a Mundo Gráfico, el 1 de juliol de 1931

Amb motiu del seu aniversari de mort, el 30 d’abril 1972 li vull retre un sincer homenatge i l’agafo com a referent de lluitadores incansables, així com a totes les dones de l’època, sols que ella sí ha estat visibilitzada.

Madrilenya de naixement, nascuda l’any 1888. Política i escriptora, el 1924 es va llicenciar en Dret, un any després es va Incorporar al Col·legi d’advocats de Madrid, un mes abans ho havia fet Victoria Kent. El 1937 es va exiliar.

Fundadora de la Unión Republicana Femenina i una de les principals impulsores del sufragi femení a l’Estat Espanyol, aprovat amb la Constitució de l’any 1931, per mitjà d’un procés constituent on hi havia només 3 dones diputades: Margarita Nelken, Clara Campoamor i Victoria Kent, es van poder presentar per ser escollides, no pas votar, és a dir tenien el dret al sufragi passiu.

Victoria Kent que era contrària al sufragi femení i Clara Campoamor impulsora del mateix, es van retre a un debat final al Parlament on van donar per guanyadora a Clara Campoamor.

L’esquerra, a excepció d’alguns socialistes i republicans, eren contraris al sufragi femení ja que temien la influència eclesiàstica i donessin els vots a les dretes; el dia 19 de novembre de 1933 va ser efectuat per primer cop el sufragi universal. Hi havien 6.800.000 dones al cens electoral.

Es dedueix que amb motiu de les seves idees vers  la igualtat de la dona la van acostar al PSOE, on va escriure el pròleg del llibre Feminismo socialista de Maria Cambrils i dedicat a Pablo Iglesias, però mai es va voler afiliar ni va acceptar la col·laboració del partit amb la dictadura de Primo de Rivera, sí es va afiliar per poc temps a la Agrupación Liberal Socialista. Després li va ser denegada  l’entrada al partit Izquierda Republicana.

Destaco entre les seves obres, La revolución española vista por una republicana”, reeditada el 2018 per l’editorial Renacimiento i traduïda per Luis Español Bouché.

Com anècdota vull aclarir que el primer cop arreu l’Estat Espanyol on van votar les dones, va ser a Canet de Mar, el diumenge 16 d’abril de 1933, per decidir la concessió d’un préstec per la construcció d’un mercat municipal.

Switch to mobile version