Autor Economia
3 Maig 2019 a 10:00

L’economia catalana al segle XXI. Balanç (2000-2017) i perspectives (2030)

Presentació de l’estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona

L'economia catalana al segle XXI// Foto: Conselleria Economia i Hisenda

L’economia catalana al segle XXI// Foto: Conselleria Economia i Hisenda

A l’acte, que s’ha celebrat a la Casa Llotja de Mar de Barcelona, també hi han participat Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Ramon Rovira, director d’Estudis Econòmics de la Cambra de Barcelona, el conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola i Natàlia Mas, secretària d’economia de la Conselleria de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya.
La secretària d’Economia de la Generalitat, Natàlia Mas, ha remarcat que, després de cinc anys de creixement sostingut de l’economia catalana, “entrem en un cicle econòmic més madur, on l’augment de la productivitat serà un factor clau”. Ho ha fet durant la cloenda de l’acte de presentació del nou estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona L’economia catalana al segle XXI. Balanç (2000-2017) i perspectives (2030), que  també ha comptat amb la presència del secretari general del departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, Albert Castellanos, i de la secretària d’Hisenda, Marta Espasa.
En la seva intervenció, Jaume Guardiola, que presideix la Taula de Política Econòmica de la Cambra de Comerç de Barcelona, ha subratllat el paper rellevant d’aquesta institució en l’economia de Catalunya: “El rol de la cambra és molt important. És un reflex del món econòmic català i un vehicle per transformar els esforços del sector empresarial en aportacions de valor per a la societat
Segons Mas, “la maduresa del cicle econòmic ens ha de portar a passar d’un model de creixement extensiu a un model de creixement intensiu” on la qualitat estigui per sobre de la quantitat. La secretària d’Economia ha explicat que aquest model ha de girar al voltant de conceptes com la innovació, l’adequació del capital humà a les necessitats del mercat laboral o l’economia verda. “I és també un model de creixement compartit i on no hi ha lloc per a creixents desigualtats de renda entre la ciutadania”, ha afegit. En aquest sentit, ha subratllat que “hem de vetllar perquè la millora de l’economia es tradueixi en una millora del dia a dia de la gent”.
Natàlia Mas ha citat la revolució digital, la transició ecològica o l’impacte de l’envelliment poblacional com alguns dels reptes als que haurà de fer front l’economia catalana en els propers anys. “Pel seu capital humà i les seves potencialitats, Catalunya es situa en una bona situació de partida per abordar aquests reptes, però la complaença és el pitjor enemic: cal definir objectius estratègics a llarg termini, acompanyant-los de polítiques públiques adequades i consensuades amb tots els agents rellevants”, ha conclòs.

L’estudi

L’anàlisi presentat per Joan Ramon Rovira s’estructura en tres eixos fonamentals: la productivitat, la competitivitat i l’equitat en el context d’un sistema econòmic en evolució, i fa una comparativa de dotze països fundadors de la zona euro amb el conjunt de l’economia espanyola i amb Catalunya. Una de les conclusions més importants que extreu aquest treball és que el teixit empresarial català ha mostrat una extraordinària resiliència i surt reforçat després d’haver superat les crisis econòmica, financera i política més importants de la història recent.

Switch to mobile version