Autor Societat
10 Desembre 2015 a 15:00

L’Ajuntament de Terrassa rep una subvenció de 877.000 € de la Diputació pels danys de la ventada

Es destinaran a replantar l’arbrat caigut a la ciutat

L’Ajuntament de Terrassa rep una subvenció de 877.000 € de la Diputació pels danys de la ventada // Imatge cedida per l’Ajuntament de Terrassa

L’Ajuntament de Terrassa  rebrà de  la  Diputació de  Barcelona una  subvenció    de 877.000 euros per a contingències en situació d’emergència a conseqüència de l’episodi violent de vent que va patir Terrassa el 9 de desembre de 2014. La presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, va anunciar ahir aquest ajut complementari al que aquest ajuntament va rebre de la corporació després de les fortes ventades que van afectar diversos municipis del Vallès Occidental i el Vallès Oriental el 9 de desembre del 2014, ara fa just un any. Ballart va anunciar que aquests diners es destinaran a la replantació dels arbres que el vent va tombar al nucli urbà.

Ballart explicava que la subvenció de la Diputació és una molt bona notícia per a Terrassa, ja que ens permetrà seguir avançant en la recuperació de la ciutat. L’alcalde incidia en què la ciutadania ens estava reclamant la recuperació de la normalitat del paisatge urbà arrasat per la ventada i ara, amb la replantació de l’arbrat, podrem fer un pas més per recuperar l’espai públic.

Per la seva part, Conesa va declarar que des de la Diputació donem suport als Ajuntaments i treballem conjuntament amb ells per a la recuperació dels espais afectats per la ventada. Per això, amb aquesta subvenció contribuïm a fer camí per recuperar la realitat alterada a Terrassaa causa dels fets del 9 de desembre de 2014. 

L’anunci de la nova subvenció arriba quan es compleix un any del violent episodi de vent viscut a Terrassa el 9 de desembre de 2014. Una ventada que va castigar la ciutat amb ratxes que puntualment haurien superat els 130 km/h, i que va acabar amb el tràgic resultat de dues persones mortes, nombrosos danys materials al nucli urbà i va tombar o malmetre més de 100.000 arbres a l’Anella Verda.

Conesa comentava que “aquest ajut que aporta la Diputació és un suport al consistori i a la inversió per recuperar aquesta situació física alterada pel temporal, per poder posar al dia totes aquestes infraestructures en relació al paisatge urbà, i que són molt importants per donar qualitat a les ciutats”. 

Durant el seu recorregut per Vilardell i el Parc de Sant Jordi, Ballart i Conesa van fer balanç de les actuacions fetes i van recordar les dues víctimes mortals que va provocar la ventada, que també va provocar danys materials quantificats en més de 2,2 milions d’euros. El tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Marc Armengol, i representants dels grups municipals van acompanyar l’alcalde i la presidenta en el seu recorregut, que va finalitzar davant el punt Arllibre del Parc Sant Jordi. L’alcalde va explicar a la presidenta que aquesta és una iniciativa de bookcrossing impulsada a través del projecte Àgora Terrassa, per a la qual es van aprofitar alguns troncs dels arbres caiguts durant la ventada.

El Consistori va valorar els danys provocats per les ventades en prop d’un milió d’euros, però posteriors estimacions van elevar la quantitat a més de 2,2 milions. L’Ajuntament va assumir inicialment la major part de les despeses per fer front a la reparació dels danys i donar una resposta immediata. Tot seguit, va demanar ajudes a diferents administracions, que han mostrat la seva complicitat amb les administracions locals a l’hora d’habilitar ajudes extraordinàries.

El primer ajut va arribar de la Diputació de Barcelona, amb una subvenció de 94.205 euros per a reparacions a l’entorn natural, com ara obertura de camins, reparacions al Centre d’Informació Ambiental Bonvilar (CIAB) o retirada de soques. Posteriorment, aquest organisme va concedir una ajuda addicional mitjançant els programes de foment de la ocupació de 104.000 euros per a la retirada de soques a parcs i jardins. Subvencions a les que ara cal sumar l’ajut complementari de 877.000 euros anunciat avui.

Per la seva part, la Generalitat de Catalunya també va concedir un ajut extraordinari de 825.299 euros a l’octubre, dels que l’Ajuntament en va acceptar un total de 638.930, en aquest cas destinats a la reposició de les infraestructures malmeses al nucli urbà. La diferència d’aquestes dues quantitats correspon als desperfectes que ja havien estat assumits per les companyies asseguradores i, per tant, ja havien  estat coberts.

Un any d’actuacions 

Els danys a l’entorn urbà van afectar a elements de mobiliari urbà, senyalització, voreres, més de 1.000 arbres caiguts, elements arquitectònics d’edificis públics i privats o enllumenat i cablejat. A l’entorn natural, la ventada va fer caure o malmetre més de 100.000 arbres, i molts camins van quedar bloquejats.

En un primer moment, l’Ajuntament va treballar per donar una resposta immediata a les necessitats més urgents per garantir la seguretat de la ciutadania i per restablir la normalitat el més aviat possible. Per això, es van executar actuacions com la retirada d’elements perillosos d’edificis i carrers, avaluació de danys i necessitats d’actuacions, suport a la ciutadania, restabliment dels subministraments i obertura de camins. A banda de la retirada dels elements perillosos, la prioritat va ser  la  restitució dels semàfors per normalitzar la mobilitat i les reparacions als centres educatius i d’altres equipaments municipals.

Per dur a terme aquestes actuacions immediates va ser necessària una despesa de mig milió d’euros i la incorporació de 28 persones als 140 operaris, principalment del Servei de Gestió de l’Espai Públic. El personal municipal es va mobilitzar massivament, tant els serveis de seguretat i emergències com els encarregats de les reparacions i els tècnics, que van realitzar les avaluacions dels danys i de les necessitats més immediates.

El dispositiu especial d’atenció a les persones damnificades per les ventades, posat en marxa de forma immediata per l’Ajuntament, va atendre a més de 150 ciutadans i ciutadanes durant les primeres setmanes en el punt d’atenció obert a la plaça Didó. D’altra banda, el servei del 010 va atendre més de 600 trucades relacionades amb consultes sobre les ventades.

Un cop superats els primers dies, es van programar d’altres actuacions com la reposició d’elements del mobiliari urbà, la retirada d’arbres al nucli urbà i de soques als carrers, arranjaments de voreres i anul·lació d’escocells, l’arranjament d’elements arquitectònics i la retirada d’arbres a l’entorn natural, que es va dur a terme mitjançant un sistema de subhasta de la fusta a les empreses interessades en la retirada per al seu aprofitament com a biomassa, la qual cosa va permetre al Consistori estalviar una part dels més de 400.000 € previstos.

Tot i l’esforç immediat i les posteriors actuacions al llarg de l’últim any,  queden encara pendents actuacions com la neteja de les parcel·les P3 a P6 de l’àmbit urbà, la reposició de l’arbrat caigut a la ciutat i a l’entorn natural –està previst fer una replantació d’arbres al camí del Torrent de la Betzuca i a prop del Centre d’Informació Ambiental Bonvilar (CIAB), dos espais especialment devastats per les ventades-, la finalització de la retirada de fusta a l’entorn natural, zones de difícil accés, arbres aïllats, etc., i la retirada de soques a l’entorn natural i a parcs i jardins que, amb diferents programes, han començat recentment.

Abans de la visita sobre el terreny, l’Ajuntament de Terrassa va oferir una recepció institucional a la presidenta de la Diputació de Barcelona. Mercè Conesa va signar el Llibre d’Honor en un acte celebrat al Saló de Sessions del Consistori.

Switch to mobile version