Autor Societat
17 novembre 2017 a 10:00

Els incendis forestals de 6a generació

0 Flares 0 Flares ×

En una jornada a l’ISPC

Des del passat 4 de novembre i fins ahir divendres, un analista i estratega canadenc en grans incendis forestals estan a Catalunya. Treballa amb els Bombers de la Generalitat en la revisió del risc i en la implicació del canvi climàtic tant en el risc com en els grans incendis forestals.
Aquest dilluns, a les instal·lacions de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), va tenir lloc una jornada sobre la gestió del risc en grans incendis forestals de 6a generació en què es va debatre també sobre l’aplicabilitat a la realitat catalana de les lliçons apreses dels grans incendis del Canadà (2016 i 2017) i Austràlia (2009). Va comptar amb la presència de Marc Castellnou, analista en cap del Grup d’actuacions Forestals (GRAF) i de l’analista canadenc, Al Beaver.
En el transcurs de la ponència, Marc Castellnou, va assegurar que “actualment a la Península Ibèrica ja es donen les condicions perquè es produeixi un incendi de sisena generació”. Segons Castellnou, aquest fet “ha de fer repensar el tipus de paisatge que volem, perquè aquest model ideal, de boscos atapeïts de vegetació i amb molta continuïtat forestal, s’ha demostrat que és inviable, ja que implica un nivell de risc a què els cossos de bombers tenen moltes dificultats de fer front”.
Les dinàmiques implícites en l’ambient de foc generades per un incendi de sisena generació, segons Castellnou, fan “pràcticament impossible predir l’evolució de l’incendi, el seu avanç i la seva virulència, i això afecta, directament, les possibles ordres d’evacuació en un incendi”. Castellnou i l’analista canadenc Al Beaver apunten que l’incendi de Pedrogão Grande a Portugal, aquest passat estiu, és “una prova més de que cal replantejar tota la cadena conceptual que enllaça la manera com entenem el paisatge amb la prevenció dels incendis forestals, la dotació i la formació dels cossos de bombers i els plans de protecció civil”.
Aquesta jornada s’emmarca en el Curs d’actualització de coneixement en incendis forestals i seguiment de la campanya 2017. La sessió de xerrada i col·loqui s’ha organitzat aprofitant l’estada que fan a Catalunya.
Que són els incendis de 6a generació?
Un incendi de 6a generació té la seva base en el canvi climàtic. Es podria dir que n’és una conseqüència. Els boscos, que van quedant fora de rang climàtic, cada vegada estan més disponibles per cremar i quan ho fan, alliberen tanta energia que a més de tenir un atmosfera que els afavoreix, l’aprofiten i la modifiquen, generant tempestes de foc.
Switch to mobile version
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×