Autor Societat
3 desembre 2017 a 15:00

Bombers recorden els consells per evitar incendis d’habitatge i accidents a muntanya

0 Flares 0 Flares ×

Per l’arribada del fred i el Pont

Els Bombers recorden els seus consells de seguretat per a les sortides a la muntanya // Imatge del web de la Generalitat

Amb la davallada de les temperatures d’aquests dies i l’arribada del Pont de la Puríssima, en què és previsible una major afluència de persones a la muntanya, els Bombers de la Generalitat fan una crida a extremar les mesures de seguretat per evitar incendis a la llar i accidents en l’àmbit natural. És per això que cal tenir presents les següents bateries de consells.
A la llar, molta precaució amb els sistemes de calefacció
Els consells de seguretat a la llar dels Bombers de la Generalitat, tant els de caire preventiu per evitar incendis com els d’autoprotecció per saber com actuar en cas de foc a casa, són vigents durant tot l’any. Però és precisament amb la baixada de les temperatures quan s’incrementa l’ús d’aparells de calefacció i l’encesa de llars de foc i el número de serveis dels Bombers augmenta en aquest àmbit.
Al novembre de 2017, els Bombers de la Generalitat han treballat en 493 incendis en habitatges i edificis amb diferents nivells d’afectació. Aquesta és la xifra més alta dels darrers anys, segons es pot constatar en la següent taula:
Novembre
Desembre
2013
438
545
2014
387
499
2015
404
432
2016
367
514
2017
493
Per aquest motiu, s’han d’extremar les precaucions de seguretat per evitar incendis d’habitatge, així com conèixer quina és la millor actuació per disminuir el risc i augmentar l’autoprotecció. Podeu consultar la informació al web corporatiu:
 
Consells per evitar incendis:
-        No sobrecarregueu els endolls amb l’ús de lladres,
-        Aparteu  qualsevol aparell calefactor dels materials combustibles, com ara cortines, llençols, materials entapissats, cobrellits, sofàs, etc,
-        En el cas de les llars de foc, vigileu que el tub de la xemeneia estigui net, no hi cremeu fustes tractades o resinoses, no llenceu líquids inflamables i eviteu deixar-la encesa a la nit sense mataguspires. És molt important que l’estança on hi ha la llar de foc tingui la ventilació adequada.
 
Consells en cas d’incendi:
-        Truqueu al 112. No penseu mai que algú altre ja ho deu haver fet,
-        Tanqueu portes. El principal perill per a les persones és el fum,
-        Si l’escala està plena de fum, resteu a casa. És el lloc més segur,
-        Si no hi ha fum a l’escala, sortiu i aneu sempre cap avall. No pugeu mai al terrat ni tampoc agafeu l’ascensor.
Protegim-nos amb els detectors de fum
 
Cal recordar que, en cas d’incendi a la llar, el principal perill és el fum i que un incendi en la seva fase inicial es pot desenvolupar molt ràpidament i afectar tota una habitació o tota la llar. Els detectors de fum són dispositius electrònics que, en cas que hi hagi fum a la zona on estan instal·lats, emeten una alarma acústica que avisa els ocupants de la llar en una etapa molt inicial de l’incendi, fet que permet a la persona actuar per evitar que es desenvolupi o, si és necessari, evacuar el pis en condicions segures, tancant totes les portes, i avisar els bombers el més ràpidament possible.
 
I a la muntanya, molta cura amb l’evolució meteorològica
Si penseu aprofitar el cap de setmana i la setmana del Pont de la Puríssima per fer alguna activitat a l’entorn natural, és molt important, en primer lloc, que us informeu de la predicció meteorològica, que a més de fred, indiquen vent i neu en diferents zones del país.  El web www.meteo.catmanté actualitzada aquesta informació, que inclou el detall dels fenòmens meteorològics adversos observats. Renuncieu a l’activitat prevista si les previsions són dolentes.
Al llarg del passat mes de novembre, els Bombers de la Generalitat han fet un total de 80 serveis al medi natural, on el més habitual ha estat el rescat de persones accidentades. L’any passat, la xifra de serveis en aquest entorn va ser de 104 (al desembre de 2016, 101)
Tot i aquest descens, si la meteorologia acompanya i decidiu programar alguna activitat al medi natural, és molt important tenir sempre en compte aquests consells, que podeu consultar també al web sobre Seguretat a la Muntanya dels Bombers de la Generalitat:
Abans de sortir
-        Planifiqueu l’activitat i la seva durada. Fixeu una hora de tornada; tingueu en compte que en aquesta època de l’any, el dia és més curt, per tant, calculeu el temps que es necessita per al retorn i no us arrisqueu a fer-lo a tocar de l’ocàs,
-        Consulteu les guies i el mapa del recorregut,
-        Utilitzeu material i equip adequats a l’activitat,
-        Dugueu sempre un frontal i tingueu en compte que amb el fred, les bateries dels telèfons mòbils es descarreguen més de pressa,
-        Aneu-hi sempre acompanyats o, en tot cas, comuniqueu a algú l’activitat que penseu fer,
-        A l’entorn natural, respecteu les senyalitzacions de perill.
-        La combinació de vent i neu disminueix la visibilitat i accentua la sensació tèrmica de fred,
-        El muntanyisme exigeix preparació: entreneu-vos i informeu-vos-en!
-        En cas d’accident, aviseu els serveis d’emergències a través del 112. Tingueu serenitat.
Durant la marxa
-        Si aneu en grup, mantingueu sempre el contacte amb els altres,
-        Fixeu punts de referència en el recorregut, de manera que pugueu orientar-vos,
-        Hidrateu-vos sovint i mengeu aliments energètics,
-        Si teniu fred, no deixeu de caminar.
Switch to mobile version
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×