Autor Societat
28 setembre 2017 a 10:00

Dades campanya Forestal 2017

0 Flares 0 Flares ×

Més incendis de vegetació però menys hectàrees cremades

Imatge cedida pels Bombers de la Generalitat

Durant el període de Campanya Forestal, entre el 15 de juny i el 15 de setembre, els Bombers de la Generalitat han treballat en un total de 20.663 serveis, per apagar incendis de vegetació (urbana, agrícola i forestal), però també per rescatar persones al medi natural, extingir incendis urbans, atendre accidents de trànsit, o altres tipus d’emergències. Aquesta xifra representa un 10,6% més de serveis respecte al mateix període de l‘any passat.

En concret, pel que fa als incendis de vegetació, en total, s’ha treballat en 2.819 focs; 835 agrícoles i 608 de vegetació forestal. Hi ha hagut, per tant, un lleuger increment dels incendis agrícoles (+6,1%) i un augment una mica més notori en els focs de vegetació urbana (+11,2%) i forestal (16,2%).

Cal destacar que, en comparació a la Campanya de 2009, en què es van registrar més incendis de vegetació dels darrers anys, gairebé s’ha doblat el nombre de serveis per incendis de vegetació agrícola (+47%) però s’han reduït a la meitat els forestals (1.215 aquell any, 608 enguany).

Les altes temperatures, la manca de pluges i la situació de sequera acumulada a la vegetació feien preveure una campanya d’estiu molt complicada que, finament, s’ha saldat amb menys superfície cremada que els darrers anys. Tot i que el nombre d’incendis forestals registrat ha estat superior, el nombre d’hectàrees cremades s’ha reduït gairebé un 35% respecte de l’any passat. Segons les dades del Cos d’Agents Rurals, que és l’encarregat de perimetrar les zones cremades, en la campanya d’incendis forestal d’enguany s’han cremat 1.261 hectàrees (entre terreny forestal i no forestal), mentre que l’any passat en van ser 1.893 hectàrees. Pel que fa a incendis només agrícoles, la superfície cremada ha estat de 460 hectàrees.

Dels incendis forestals registrats, un 80% són petits incendis de menys d’una hectàrea, mentre que només s’han registrat 17 incendis de més de 10 hectàrees, segons mostren els perímetres realitzats pels Agents Rurals.

L’incendi més important de la campanya ha estat el 5 d’agost, a Artés (Bages) on es van cremar 363,06 hectàrees. El següent incendi en nombre d’hectàrees cremades va ser el de Tivenys (Baix Ebre), el 27 de juliol, que va afectar 109,33 ha i seguidament el de Sant Fruitós de Bages (Bages), el 22 de juny, amb 104,93 ha cremades.

Durant aquesta campanya forestal els Bombers de la Generalitat han consolidat i millorat l’estratègia operativa i l’ús de recursos en l’extinció d’incendis que ja s’havien emprat en anys anteriors. Els Bombers han actuat en diversos incendis agrícoles de gran intensitat, alguns dels quals han afectat també massa forestal, i els incendis de vegetació en zones remotes sense accés pels camions.

Pel que fa a les causes dels incendis forestals, que investiguen el Cos d’Agents Rurals, tot i que encara no s’han tancat les investigacions d’alguns dels incendis de l’estiu (el 12% continua en investigació), hi ha un 16% dels incendis que es consideren intencionats, un 13% són originats per llamps i el 8% s’han originat a partir d’una burilla. Aquesta negligència d’alguns fumadors és l’origen d’incendis com el del dia 22 de juny que va cremar més de 104,93 Ha a Sant Fruitós de Bages o el d’Avinyó a la mateixa comarca del Bages que va cremar 72 Ha, el 5 de juliol. Aquest percentatge s’ha incrementat respecte de la mitjana dels darrers 10 anys, que era d’un 5%.

Cal tenir en compte que els incendis per burilles acostumen a produir-se en vies on hi ha unes condicions d’humitat relativa molt baixa i temperatures altes, fet que provoca que aquests incendis avancin molt ràpidament. Enguany, gràcies a la investigació d’incendis intencionats, els Agents Rurals ha identificat i posat a disposició judicial quatre persones causants de diferents incendis al Bages, Anoia i Baix Ebre i Vallès Oriental.

La funció del Cos d’Agents Rurals en la investigació de les causes dels incendis és una línia estratègica fonamental per a la reducció del nombre d’incendis forestals, atès que conèixer les causes reals dels incendis permet planificar polítiques i estratègies de prevenció molt més eficaces. Per aquesta campanya el cos ha incorporat nou material de suport per a la investigació d’incendis amb moderns detectors de metalls i d’accelerants, i càmeres tèrmiques.

Switch to mobile version
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×